The recipe of Christmas cake bread Christopsomo // Рецепт Рождественского сдобного хлеба Христопсомо
30/12/2023
EN: One of the main Greek Christmas dishes is the cake bread* Christopsomo (from the Greek Χριστός – Christ, ψωμί – bread). This bread is often prepared with the addition of dried fruits, nuts, alcohol and spices. The taste of Christopsomo resembles* both an Easter cake and a Western European Christmas cake.
* RU: Одно из главных греческих рождественских блюд – сдобный хлеб* Христопсомо (от греческого Χριστός – Христос, ψωμί – хлеб). Этот хлеб нередко готовят с добавлением сухофруктов, орехов, алкоголя и пряностей. По вкусу Христопсомо напоминает* одновременно и пасхальный кулич, и западноевропейский рождественский кекс.
Prep Time: 60 Minutes
Cook Time: 40 Minutes
Difficulty Level: Medium
EN: There are usually a lot of dishes on the festive table, among which there must be dried fruits and nuts. Also important is the pomegranate*, which is a symbol of rebirth, the onset of a new period of life. Numerous pomegranate seeds traditionally symbolized abundance* and fullness of life. Today, it is also not uncommon in Greece to give a pomegranate for Christmas as a souvenir. Shops sell this fruit in various forms: pomegranates are decorated with precious stones*, made of wood and other materials.
* RU: На праздничном столе обычно очень много яств, среди которых обязательно должны быть сухофрукты и орехи. Также важное значение имеет гранат*, который является символом возрождения, наступления нового периода жизни. Многочисленные зернышки граната традиционно символизировали изобилие* и полноту жизни. Сегодня в Греции также нередко дарят гранат на Рождество как сувенир. В магазинах продают этот фрукт в различных видах: гранат украшают драгоценными камнями*, изготавливают из дерева и других материалов.
EN: For making sourdough*: 1 tsp yeast*, 2-3 tbsp warm milk; 1 tsp flour*; 1 tsp sugar. In warm milk, we dilute* a pinch* of sugar, flour and yeast.
* RU: Для приготовления опары*: 1 ч.л. дрожжей*, 2-3 ст.л. теплого молока; 1 ч.л. муки*; 1 ч.л. сахара. В теплом молоке разводим* щепотку* сахара, муку и дрожжи.
EN: You will also need 50 g of butter; 80-100 ml of milk; 1 egg, 1 tablespoon of sugar; 300 g of flour; a handful* of almonds*; a handful of dried fruits; • 40-50 ml of wine; cinnamon* to taste.
* RU: Также понадобятся 50 г сливочного масла; 80-100 мл молока; 1 яйцо , 1 ст.л. сахара; 300 г муки; горсть* миндаля*; горсть сухофруктов; • 40-50 мл вина; корица* по вкусу.
EN: We put the sourdough in a cup with hot water. Mix the sourdough with melted butter*, egg, milk and flour. Knead* the dough* and leave it in a warm place for a couple of hours. Chop dried fruits and nuts, mix them with spices and sugar, pour wine and leave for a couple of hours. Add nuts and dried fruits to the dough, mix and leave in a warm place for another hour.
* RU: Ставим опару в чашку с горячей водой. Смешиваем опару с растопленным сливочным маслом*, яйцом, молоком и мукой. Замешиваем* тесто* и оставляем его в теплом месте на пару часов. Измельчаем сухофрукты и орехи, смешиваем их со специями и сахаром, заливаем вино и оставляем на пару часов. В тесто добавляем орехи и сухофрукты, перемешиваем и оставляем в теплом месте еще на один час.
EN: We form a round loaf from the dough and “decorate” it with a “cross”. Let it stand for half an hour and send it to a preheated* 200 degree oven for 15 minutes.
* RU: Из теста формируем круглый каравай и “украшаем” “крестом”. Даем постоять полчаса и отправляем в предварительно разогретую* до 200 градусов духовку на 15 минут.
Enjoy the Christmas meal with your family and close ones. // Наслаждайтесь рождественской трапезой со своей семьей и близкими.
Source of the recipe // Источник рецепта: https://www.koolinar.ru/recipe/view/70608
https://katerinaskouzina.com/christmas/christopsomo-greek-christmas-bread.html
Photo sources: https://thenewgreece.com/dont-miss/father-christmas-or-russian-santa-claus/ https://www.ilovegreece.ru/news/tourism/new-york-times-advertises-athens
Prepared for you by Olga Fedoseyeva, Yekaterinburg // Подготовила для вас Ольга Федосеева, Екатеринбург